Exkluzivně vám přinášíme report z naší cesty na partnerskou farmu, kde pěstujeme surovinu Kava Kava (Piper methysticum), známou také jako pepřovník opojný. Tato rostlina, tradičně užívaná pro své relaxační účinky, je pěstována na odlehlých ostrovech Fidži v Oceánii. Nově v nabídce Kava Kava + Kratom Shot.
Naše cesta začala na Letišti Václava Havla v Praze. Po prvním letu do Dubaje jsme přestoupili na dlouhý, 15hodinový let do Sydney, Austrálie. Po náročné cestě jsme se zde na den ubytovali, dokončili pracovní záležitosti a krátce prozkoumali město. Navštívili jsme Operu, botanické zahrady i slavnou pláž Bondi Beach.
Zásah časového posunu (10 hodin) byl silný, ale nás čekal další přelet – tentokrát 4hodinový let na Fidži, konkrétně na mezinárodní letiště Nadi. Po přenocování v hotelu poblíž letiště Nadi jsme pokračovali na vnitrostátní letiště, odkud jsme starým vrtulovým letadlem přeletěli na ostrov Taveuni. Před letem jsme museli projít vážením – nejen zavazadel, ale i cestujících – kvůli bezpečnosti malého letounu. V letadle bylo pouze několik míst a seděli jsme přímo za pilotem, s výhledem do kokpitu. Přestože byly nástupní dveře mírně nedovřené, let proběhl bez problémů – měli jsme tak možnost sledovat z výšky tropické ostrovy, oceán i bujnou vegetaci Fidži a užívat si dechberoucí výhledy. Místní vystrašeně jako my nevypadali, ale dali na sobě znát nadšení z toho, že běloši jako my cestují na neobvyklá místa, kam turista jen tak nezabloudí.
Po příletu nás u letadla přivítal náš farmář a partner Noel. Společně jsme se vydali lodí na ostrov Matangi, kde nás přivítal snídaní a ubytoval v jeho rezortu. Po krátkém odpočinku jsme vyrazili menší lodí na opuštěný ostrov Qamea, kde se pěstuje naše Kava Kava. Cesta k samotné plantáži vedla džunglí a trvala přibližně hodinu těžším terénem.
Rostlina Kava Kava musí růst minimálně 5 let, než je připravena ke sklizni. Sklizeň probíhá tak, že se celý keř vytrhne i s kořenem. Tím je rostlina zničena a na jejím místě se ihned sází nová. Na naší farmě se nachází přibližně 2 000 keřů, které jsou postupně obnovovány.
Mladé keře Kava Kava se prvních šest měsíců pěstují společně s rostlinou Taro – místní obdoba brambor. Její široké listy chrání kavu před slunečním zářením a pomáhají jejímu růstu.
Každý ostrov Fidži má unikátní půdu a klima. Například ostrov Qamea (kde se nachází naše farma) je známý svou výjimečnou půdou pro pěstování nejkvalitnější kavy – obsahuje méně síranů a produkuje silnější odrůdy. Naopak na jiných ostrovech s vyšším obsahem síranů má kava jemnější účinek.
Po sklizni se kořeny čistí, sekají a dále zpracovávají. Základní formy zpracování jsou dvě:
Na našem e-shopu najdete jak instantní Kavu Kavu (vyráběnou dehydratací "mléka"), tak i klasickou práškovou formu včetně ždímacích sáčků. Instantní Kava Kava je obdobou tradičního lisování a nemusí se již louhovat. S touto formou si můžete užít zážitek stejný jako místní.
Na Fidži je pití Kava Kava každodenním rituálem. Místní ji preferují před alkoholem – je levnější, zdravější a má relaxační účinky. Během večerů se lidé schází, povídají a sdílí misky kavy. Oslovili jsme místní podnikatele, sportovce i manažery – všichni kavu milují a její účinky si pochvalují. Kavu zde často nazývají „grog“. Koupit ji můžete na každém rohu – ve večerkách, supermarketech i hotelových resortech.
Na hlavních ostrovech, kde nejsou farmy, si lidé připravují Kavu ze sušených nebo instantních forem, podobně jako vy, naši zákazníci.
Aktivní látkou jsou kavalaktony, každá odrůda jich obsahuje jiné množství a odlišné poměry jednotlivých kavalaktonů. Farmaceutické firmy v tuto rostlinu hojně používají k výrobě léků na deprese a úzkosti.
Místní také žvýkají kořeny a poté rozžvýkaný kořen plivou. Dostanou tak do sebe pouze mléko z kořenů.
Majitel farmy, 75letý Noel, má kořeny v USA, ale většinu života žije na Fidži. Po otci převzal farmu a přeměnil ji na organickou. Všechny produkty jsou FDA schválené a vhodné i pro export do USA, kde Kava Kava získává na popularitě – včetně tzv. "kava barů".
Velká část jeho produkce směřuje také do Německa, kde farmaceutické firmy využívají extrakty z kavy k výrobě léků proti depresím a úzkostem. Tlak těchto firem však vedl k pěstování variant s vyšším obsahem kavalaktonů, ale i toxických látek.
Dnes se proto rozlišuje tzv. Noble Kava Kava – šlechtěná a bezpečná pro přímé užívání. My na Kratom World nabízíme výhradně tento typ, pěstovaný v souladu s tradicí a bezpečností.
Noel úzce spolupracuje s Vincentem Lebotem, světově uznávaným vědcem a autorem knihy o Kava Kava. Společně šlechtí a vybírají ty nejlepší odrůdy pro maximální účinnost i chuť.
Pokud vás náš report zaujal, prohlédněte si níže naši fotogalerii z cesty nebo ochutnejte produkty Kava Kava od Noela na našem e-shopu či v kamenných prodejnách.
Věříme, že kvalitní Kava Kava má v Evropě své místo – jako relaxační rituál i jako přírodní prostředek pro lepší pohodu. Kratom World bude i nadále osobně kontrolovat kvalitu přímo u zdroje a přinášet vám produkty s příběhem.
Děkujeme, že s námi objevujete sílu přírody.
Váš tým Kratom World
Tento článek neslouží jako návod k užívání ani doporučení ke konzumaci. Uvedené informace mají pouze vzdělávací a informativní charakter. Produkty zmíněné v článku jsou určeny výhradně ke sběratelským a studijním účelům.
Každý z nás někdy potřebuje trochu víc energie, lepší soustředění nebo prostě jasnější mysl. Dříve jsme většinou sáhli po kávě nebo klasických energetických nápojích. Dnes se ale stále více lidí zajímá o tzv. nootropic drinks – nápoje, které kombinují přírodní zdroje energie s látkami podporujícími mozek. Pojďme se podívat, co v sobě tyto „chytré nápoje“ skrývají, jak fungují a proč je může stát za to vyzkoušet.
Šafrán se právem řadí mezi nejvzácnější koření světa. Získává se z květů krokusu setého (Crocus sativus) a k výrobě jediného kilogramu je potřeba kolem 150 tisíc květů – i proto se mu přezdívá „červené zlato“. Lidé ho odpradávna používali nejen v kuchyni, ale také jako lék. Až v posledních letech se ale začalo více mluvit o tom, co už naznačovaly staré tradice: že šafrán může mít významné účinky na naši psychiku i fyzické zdraví. Moderní studie to postupně potvrzují – a ukazují, že šafránový extrakt dokáže podpořit dobrou náladu, spánek i celkovou vitalitu.
Lion‘s Mane (Hericium erinaceus) je jedlá houba, která si v posledních letech získává stále větší popularitu nejen v kuchyni, ale také mezi lidmi, kteří chtějí podpořit svůj mozek a psychickou pohodu. V tradiční asijské medicíně se používá po staletí pro podporu nervového systému, paměti a koncentrace. Moderní výzkum navíc naznačuje, že bioaktivní látky obsažené v Lion‘s Mane mohou pomoci regenerovat nervové buňky a přispívat k lepší náladě a duševní rovnováze.