Nejkvalitnější lístky japonského zeleného čaje rozemleté na prášek.
20 dní před sklizní se plantáže zastíní a tím se eliminuje až 90% přirozeného světla, což způsobí zvýšenou tvorbu chlorofylu v rostlinách a docílí se tak zelené barvě, která je pro matchu typická.
Ručně sbírané listy se následně spaří, usuší a nařežou, aby se odstranily žilky a stonky. Poté se listy melou na pomalu otáčejících kamenných mlýnech.
Díky kvalitnímu zpracování si matcha zachovává účinné látky jako jsou vitamíny, antioxidanty, minerály a vláknina.
Na rozdíl od ostatních čajů nepijeme pouze výluh ale celý list a tím konzumujeme 10 až 15 krát více živin.
Zelený čaj se zprvu používal jako elixír k léčbě otoků, horečky a dalších symptomů.
Následně byl využíván šlechtou a duchovními jako léčebné tonikum.
Čajový obřad při přípravě Matchy se stal rituálem zenových mnichů, japonské šlechty a samurajů.
K provádění čajových obřadů existují specifická a přísná pravidla, proto v Japonsku vznikly čajové školy, které se věnují právě správné přípravě Matchy.
Využití Matchy v současnosti je neomezené. Kromě přípravy v podobě nápoje se matcha používá jako přísada nejrůznějších dezertů, jídel, koktejlů a podobně.
Velice oblíbená mezi běžnou populací je matcha zmrzlina či čokoláda.
Nejběžnější formou konzumace je však prášek Matcha rozmíchaný ve vodě jako klasický nápoj.
Pravidelným pitím čaje Matcha dochází ke konzumaci antioxidantů, vitamínů, minerálů a vlákniny.
Látky obsažené v Matche působí prospěšně proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a nejrůznějších infekcí. Fluor, který je v matche bohatě obsažen, brání vzniku zubních kazů a dalším řadě obtíží.
Třísloviny obsažené v Matche mají právě zmiňovaný protizánětlivý účinek, zklidňují žaludek a střeva a léčí sliznice dýchacích cest při nachlazení.
Do sklenice vysypejte lžičku čaje a zalijte 1dcl vody, která prošla varem a zchladla cca na 75°C. Následně speciální bambusovou metlou rozšleháme, abychom se zbavili hrudek, které se mohou v nápoji tvořit a abychom dostali perfektní strukturu nápoje.
Do shakeru vsypeme 1 lžičku Matchy, přidáme 3 - 4 kostky ledu, 1dcl vody a důkladně protřepeme.
Užijte si svůj šálek!
Pokud chcete Matchu vyzkoušet, nabízíme Prémiovou matchu pěstouvanou na úpatí kopců Uji poblíž města Kyoto.
Děkujeme za přečtení,
Váš Kratom World
Každý z nás někdy potřebuje trochu víc energie, lepší soustředění nebo prostě jasnější mysl. Dříve jsme většinou sáhli po kávě nebo klasických energetických nápojích. Dnes se ale stále více lidí zajímá o tzv. nootropic drinks – nápoje, které kombinují přírodní zdroje energie s látkami podporujícími mozek. Pojďme se podívat, co v sobě tyto „chytré nápoje“ skrývají, jak fungují a proč je může stát za to vyzkoušet.
Šafrán se právem řadí mezi nejvzácnější koření světa. Získává se z květů krokusu setého (Crocus sativus) a k výrobě jediného kilogramu je potřeba kolem 150 tisíc květů – i proto se mu přezdívá „červené zlato“. Lidé ho odpradávna používali nejen v kuchyni, ale také jako lék. Až v posledních letech se ale začalo více mluvit o tom, co už naznačovaly staré tradice: že šafrán může mít významné účinky na naši psychiku i fyzické zdraví. Moderní studie to postupně potvrzují – a ukazují, že šafránový extrakt dokáže podpořit dobrou náladu, spánek i celkovou vitalitu.
Lion‘s Mane (Hericium erinaceus) je jedlá houba, která si v posledních letech získává stále větší popularitu nejen v kuchyni, ale také mezi lidmi, kteří chtějí podpořit svůj mozek a psychickou pohodu. V tradiční asijské medicíně se používá po staletí pro podporu nervového systému, paměti a koncentrace. Moderní výzkum navíc naznačuje, že bioaktivní látky obsažené v Lion‘s Mane mohou pomoci regenerovat nervové buňky a přispívat k lepší náladě a duševní rovnováze.